Szolgáltatásaink Cégünk Partnerek Segédprogramok Hobby elektronika NYÁK gyártás házilag Energiatakarékosság, világítás Hasznos holmik
 
Hobby elektronika,
Játékok LEDekkel ...
 
5 LEDes astabil
PIC16F506 próba panel
majdnem Labortáp PIC16F506-tal
Háromszínű (RGB) LEDes villogó
RGB LEDes kütyü szín átúsztatással
Induktív táplálás...
  LED
  Tűzoltóautó
  Induktív gyertya 1. (RGB)
  Induktív gyertya 2. (borostyán színű)
  Induktív gyertya 2.1. (Ádventi koszorú)
Rendőrautó
Mutasd a jeled!
Sok (60+12-4+(2*4)) LEDes digitális óra
 
Main menu

Hobby projectek, érdekességek (Módosítva 2009.07.01.)


A "komoly, megfeszített" tervező és fejlesztő munka közepette az embernek néha muszáj komolytalan, de érdekes dolgokkal is foglalkoznia... (No meg ha még a gyerekek is nyaggatják :-)


Előre jelezném, hogy ezek itt hobby projectek. Aki ezeket a profizmus szemszögéből nézi, az megérdemli. Nem volt célom velük a gyártatott nyomtatott áramköri panelen, gyári minőségű dobozolással, szitázott felirattal való "profi" megjelenés elérése. Hol ez, hol az volt a cél, kedvem szerint.

Természetesen ettől még bátran keressen meg bárki ezekkel kapcsolatos kérdéseivel, ötleteivel, kritikáival. Időm szerint szivesen foglakozom velük. Az email címemet meg tessék szépen megkeresni. Nincs elrejtve ;-)

Az oldalra szeretnék még később is kitenni sikeres és kevésbbé sikeres hobby munkákat, ötleteket. Mivel én is sokmindent a neten találtam, onnan tanultam -ötletet, technikát, mikor mit- nem gondolnám, hogy ezt meg kéne magamnak tartanom. Használja más is.

Azért a jogi oldalt tessék elolvasni! Nincs benne semmi meglepő, de azért annak ott a maga helye.

2009.07.03. Kijelentem, hogy NEM a fényképek hátterében látható kék kockás viaszosvászon abrosz volt a céges website formai megjelenésének mintája. Mivel azonban a hasonlóság elég jelentős, mostantól a kopirájt jogokat a kék kockás abroszra is kiterjesztem ;-)


Öt LED-es astabil

Szerintem mindenki szeret(ne) villogót készíteni. Ha meg rátalál az astabil multivibrátorra, akkor végképp kell építenie egyet, ... kettőt. Én talán tíz éves lehettem mikor megépítettem az elsőt, még OC1075-ös germánium PNP tranzisztorokkal.

Mostanában kezembe akadt két fehér LED egy szétesett kínai zseblámpából. A fényük vadít. Olyan erős, hogy nem maradhatnak a fiókban. Gyorsan került melléjük két 100 mikrós tantál elkó, két BD439-es kapcsoló tranzisztor, meg a többi. A kapcsolási rajz itt áll. Az eredmény jobbra látszik. 

Az astabil áramkör két oldala be- illetve kikapcsolja egymást sorban. A további gondolat egyszerű. Csak szét kell vágni az áramkört két egyforma részre és ...

... és ebből jó sokat szépen összekócolni. Ügyelve, hogy a kígyó a farkába harapjon. Vagyis, hogy a fokozatok egymást kapcsolják és az utolsó az elsőre legyen visszacsatolva.

A gyermeki igény és a "papai" bütykölőkedv hatására készült a címbeli változat, ahol az eredeti monostabil billenőkörből -amiből az astabilban kettő van- öt került egy áramkörbe, mindenféle színű LED-ek társaságában. Az eredmény feljebb jobbra látható. Nem túl jó, a kép. De ha figyelünk látszik hogy azért ég ott néhány LED :-)

(Ha valaki nagyon kötekedni akar, mondhatja, hogy szebben is el lehetett volna vágni az astabilt, és akkor az elemi monostabil fokozat működése jobban magyarázná magát. De hadd legyen ennyi engedmény a lustaságomnak :-)

 

PIC16F506 próbapanel

Miért is készült ez a panel... Talán azért, mert PIC beszerzéskor a ChipCAD-nél a harácsolási ösztönöm segítségével vásároltam SO14-es SMD tokozású PIC16F506 mikrovezérlőt, ami nagyon olcsó volt. És majd csak jó lesz valamire... (Mint a kisbéka, de az egy másik történet) Mondjuk LED-eket kapcsolgatni...

A történelem bebizonyította, hogy másra nem is igen alkalmas :-) Sajnos nem vettem figyelembe, hogy csak két szintű hardver stackkel rendelkezik és a megszakítást, mint olyat nem ismeri. Na ez nem nagy baj, ha tudja az ember előre... Tehát marad a LED villogtatás. Arra jó. Mert amúgy kezesbárány. Nem kér enni. vagy ha kér, csak kevés villanyt.

Azért a dolog nem lett haszontalan. A nyolc lábú, igencsak hasznos PIC12F629/675/683 mellé nem rossz ez a 16F506. Ha ész kell, legyen valamelyik nyolc lábú, ha meg sok láb, akkor a 14 lábú. Egy próbapanelen meg is élnek, mert azért PIC-éknél a lábkiosztás gyakran eléggé hasonló. NYÁK tervet nem adok, mert szégyenletesen egyszerű. (Meg különben is látszana a panel hátoldalán az SMD PIC16F506, amit hanyattfordítva kellett felforrasztani, mert elsőre rosszul nyomtattam/vasaltam a NYÁK-ot. Annyit meg ugye nem ér az egész, hogy legyártassam...) (De a kapcsolási rajzot és a PIC programot igazán ide rakhatnám.)

Ez lett belőle. "Júzer nyomkodja, oszt szalad a ződ fény a LED-eken." A júzer mindig megnyomkodja, ahányszor a papa asztalánál jár. Hogy ez mennyivel jobb, mintha egy-egy véletlenszerűen kiválasztott alkatrészt piszkálgatna meg...

Szerencsére ő még nem tudja, hogy szándékosan szokott a papa érdekesnek tűnő, de nyugodtan piszkálható dolgokat elölhagyni, megmentve ezzel értékesebb projekteket :-)

(((Néha pici júzer is megjelenik, de ő egészen más. M(ajdnem m)indig szépen megkérdezi, hogy mit szabad megpiszkálni. Ez a cucc neki is nagyon tetszik.)))

majdnem Labortáp PIC16F506-tal

A történelem hazudik... Olvasgattam ennek a PIC-nek a doksiját. (Csak-csak piszkálgatta a csőrömet, hogy mégis mit lehetne ebből kihozni :-) Találtam benne A/D konvertert. Az meg mi a manónak ebbe? Találtam két analóg komparátort is, meg hozzájuk szabott szép kis feszültség referenciákat... Ekkor azért már vakargattam erősen a kopaszodó (vagy erősen kopaszodó) fejemet.

Elkezdtem ötletelni... Hiszen ezt az Úristen (és a tervezője) is áram-, meg feszültség mérésre találta ki. Készítsünk vele DVM-et. Van annyi esze (1K szó Flash), hogy rájöjjön mit is akarok éppen mérni vele, meg a méréshatárt is kitalálhatná. Aztán ez a fellángolás kicsit lelohadt bennem, de még van remény...

Aztán lehetne egyszerűen kapcsolgatva sok lábbal tranzisztor/FET/Dióda tesztert készíteni. (Mer' a francnak van kedve kiméregetni, hogy hogyan is rüffent ki ez a tranyó. Vagy hogy ez most az amit kiszedtem éppen, vagy amit be akarok negyedszerre forrasztani, vagy... Szóval jó lenne egy ilyen. De aztán a lelkesedés a rendelkezésre álló idő hiányának megfelelően elmúlt.

Viszont ha már áramot és feszültséget mérek, meg gyorsan kapcsolgatok (PWM/PFM), akkor már csak egy-két kondi és/vagy tekercs kell egy jó kis buck/ boost/ SEPIC/ buck-boost konverterhez. (Ez mind nem nagy varázslat, csak a WikiPediát kell megolvasni a témában angolul. A Wikipédia meglehetősen jó. Átlagon felüli a hasznos információ tartalma, bár ezen oldalakon az elmélet kicsit túlteng.) Na ez ugyan nem labortáp, de én mégis arra gondoltam, hogy ha jó hatásfokkal szeretnék akár power LED-eket tesztelni, akár kisebb kütymütyöket próbálgatni, arra ez éppen jó lesz.

 • Néhány Li-ion cellával vagy egy kínai kapcsolgatós trafóval (ne nevezzük tápegységnek) is meg lehessen táplálni. (Ha megérdemli, a 300W-os toroidot is rákötöm.)
 • Ne füstöljön el, ha összekócolom a kimeneteit.
 • Ne szaladjon az égig a feszültség, ha leveszem a terhelést.
 • Lehessen áram- vagy feszültség forrásként is hajtani. Lehessen kicsit szabályozni is.
 • A pontosság nem annyira fontos, ha azért valamilyen műszer mutatja a kimeneti értékeket. (Hmmm... talán mégis lehetne pontos)
 • Legyen olyan kis "helyes" tápocska.

Számolgatom az időket és éppen bele is férhet. 8 MHz-el szalad, azt néggyel azonnal osztja. 100 kHz-es kapcsolgató frekvencia nem lenne rossz. 8.000.000/4/100.000 = 20 Hmmm... húsz óraciklus lenne egy teljes PWM periódus akárhány lépéssel. Ez nem sok. Mivel belső oszcillátor, ezt túlhajtani nem lehet, csak ha feláldozok egy-két lábat a 20MHz-es külső oszcinak. De talán a PWM frekvenciáját lejjebb lehetne venni úgy 10kHz-ig. Akkor lenne 200 óraciklus. Ha jobban meggondolom, az már elég a finom szabályozáshoz, hozzátéve, hogy ha a vészleállást külső alkatrésszel meg tudom oldani, akkor az A/D-vel mérni sem kell olyan gyakran. Úgy pedig elég lehet a idő.

... Vagy mi lenne, ha a PWM-et nem a PIC csinálná és akkor méregetni, meg szabályozni bőven lenne ideje. Akár egy PID szabályozó is beleférne. Csak nem fűlik a fogam a sok külső alkatrészhez... Azért van a PIC. Na mindegy. Lehet, hogy egy 555-ös (IVAF* alaptípus) azért még belefér.

Én marha. Hát nem nem jobb lenne ide egy PIC12F683? Az árkülönbség nem lényeges. (Majd ezer legyártott darab után elgondolkozhatok...) Van benne megszakítás, rendesebb stack, három timer, PWM. Akkor mit szivatom magam ezzel az agyafogyott 16F506-tal???

A dolog itt tart. Még nem készült el teljesen a terv sem, de ezirányban a belső motiváció rendkívül erős :-)))

*IVAF : Ilyen Van A Fiókban.


Háromszínű (RGB) LEDes villogó

Vettem az eBay-en egy rakat PLCC6-os (ebből kifolyólag SMD) RGB LED-et. (Gy.k.: felületszerelhető, hatlábú, egytokba szerelt három önálló LED-et.) Gyorsan ki is próbáltam és az eredmény tetszett. Nagyon szép fénye van mindhárom színnek. Ez már nem az a '80-90-es évekbeli '''zöld''' LED, amit a sárgától csak a jóindulat választott el. Ez kérem _zöld_, meg _kék_, meg _piros.

Célom az volt, hogy az ekkoriban talált Skori féle induktív LED meghajtó kapcsolásra tegyek valamilyen szépen villogó, vagy inkább átúszó LED kombinációt és abból legyen valamilyen díszgyertya. (A szépen villogó nagyon fontos momentum. Nem elég egy bolti, "úgy-ahogy" fajta, hanem olyan legyen, ahogy én szeretném, ehhez meg ugye mikrokontroller kell. Még pedig nálam PIC.) Tehát első lépés a villogó, mert ugye 'függő' vagyok. A legalkalmasabb IVAF* típus egy PIC12F675 lett. Ez nyolc lábú, belső oszcillátorra konfigurálható, így marad hat hasznos lába, amiből öt lehet kimenet, egy csak bemenet. Ez elég lesz, lévén az RGB LED-ben három dióda van. A PIC 25mA-t képes kihajtani a lábain. Ezzel már a LED nagyon szépen világít.

Végülis lett belőle egysmás.

Kellett egy RGB LED, három ellenállás és a PIC. Az áramkör elkészült. NYÁK nem készült, a próbapanelen elkövetett forrasztásaimat, csak elrettentő példaként merném lefényképezni. Elemről működik (4*1.2V ceruza akku).

RGB LEDes kütyü szín átúsztatással

Az előző project "kapcsolási rajzát" megtartva új programot írtam, hogy "szebben" változzanak a LED színei. Ez az ötlet utólag elég betegnek bizonyult. Ennyit még nem szívtam egy elvileg húsz soros programmal. Bár a szakmám az informatika, mégis úgy látszik ehhez értek legkevesebbet. Azt szerettem volna megcsinálni, hogy a LED-ek fényerejének változtatásával szépen egyik szín a másikba ússzon át. Az egyik RGB szín egy háromdimenzió-beli pontként írható le, a másik szín meg egy második pontként. A színátúsztatás pedig egy DAA (vonalhúzó) algoritmus. Már az óvodában ilyet csináltam, mi az nekem...

Napokig szívtam vel, amig elindult... És még a mai napig sem készült el teljesen. PC-n a kód szépen számol, PIC-re átültetve valami miatt túl fényesek a LED-ek. Gondolom előjel probléma lehet a számábrázolás környékén. PC-n egy átlagos C fordító 32 biten kezeli az 'int' típust, a 'char'-t pedig 8-on, de előjellel. PIC-en az 'int' vagy 8, vagy 16 biten és a 'char' 8 bites, előjel nélküli. Ezt elvileg figyelembe vettem. Elvileg... Na jó, annyira nem lényeges ez a project. Majd egyszer megjavítom...


Midenféle induktív táplálású kütyük

Álljon itt elsőként az alapkapcsolás, mely Skoritól származik, mint azt már fentebb említettem. Ő ezt eredetileg zselés hangulatgyertyának szánta. Engem ez is érdekelt, no meg az egyszerű, induktív energia átvitel mindenféle apróságokhoz.

Picit módosítottam az alapkapcsoláson az IVAF* elvnek megfelelően. A tápcsatlakozó nálam három pólusú, hogyha részegen dugom bele az elemcsatit, akkor se égjen azonnal szét minden. Persze lehetne védő dióda is mindenütt. Azért sincs... A BD139-es tranzisztor tokozása nem TO-220, hanem SOT-32. Ez megtévesztő a rajzomon. Engem is megtévesztett. Emiatt az egyik NYÁK-on csavargatni kellett a lábakat, mert az emitter és a kollektor felcserélődött. Amúgy a tokozási adatok komolyak. Ez egy TinyCAD-ben készült kapcsrajz, ami FreePCB-vel került NYÁKilag kivasalható állapotba. (A file-okat még ide be kellene linkelnem.)

Egy-két apróság: A tekercs méretet és a 4,7nF-es kondenzátort tessék komolyan venni. Mind minőségileg, mind értékileg. Ez a két rezgőkör találkozik össze és ezek között megy át az energia. Minél jobban hasonlítanak egymásra, annál több energia jut át és annál jobban fog világítani a LED. A dióda kis maradékfszültségű és gyors kapcsoló dióda legyen. Tipikusan a Schottky diódák ilyenek. A 10uF-os kondi csak szűri/simítja az egyenirányított feszültséget. Értéke nem fontos, mérete a céltól függ. Nekem fehér LED (3,6V!) is megszólalt ezzel a meghajtással, meg mikrokontrolleres áramkör is, de azért túl nagy terhelést nem érdemes rá tenni. Lásd: Skori weboldala.

Akkor következzenek az erre a témára komponált kütyük.

 • A kék LED-es kütyü volt a "Jééé! Működik." alaptípus (Skori), ami ment 1N4148-as diódával is.
 • A fehér LED-es kütyü már a szofisztikáltabb Schottky diódás (fenti) kapcsolás megvalósítása. Mivel a fehér LED magasabb nyitófeszültséget (3,6V) igényel, mint egy átlag kék (2.0V) és a Schottky diódán kevés (0,2V) esik, ez így jó. Az 1N4148-cal a nagyobb (0,7V) feszültség esés miatt alig pislákol.
 • Az öt négy darab borostyán LED-es cucc pedig egy NYÁK-on öt négy darab borostyán LED-es cucc. Mivel működik és még nem került felhasználásra, ezért nem vágtam öt négy részre. Érdemes/érdekes azzal eljátszani, hogy az öt négy darab -elvileg független- áramkör a meghajtó tekercs különböző elhelyezkedésére hogyan reagál. Ilyen távolságból ezek szépen csatolt rezgőkörök. Néha egy-egy, de néha akár az összes LED is ki tud gyulladni. Mozgatni kell a meghajtót, ide-oda közelíteni... Legalább egy estét eljátszottam vele ;-)

Az a marha meg, aki nem tud számolni kérem szépen ÉN vagyok. A vak is láthatja, hogy NÉGY cucc van egymás mellé szerelve, én meg még a képbe is belevasaltam, hogy ÖT. Ezek szerint BT-nek mégis igaza volt az általános iskolában, hogy nekem nem kéne matematikával foglalkoznom ;-)
A szerk, 2009.08.28.


Tűzoltó autó. Sajnos fémből...

Kezembe akadt a gyerek egy autója, amiben erősen zörgött valami. Érdekes. Egy tűzoltó autó volt a tetején két LED-del. Hmmm... Csavarhúzó elő ... és ami zörgött benne, az hajdanán elektronika lehetett, a két LED-del, gombelemekkel, meg egy pici szirénával, de már rég apró miszlikbe volt törve. Gondoltam ilyen szépet én is tudok rittyenteni. Persze nem teszek én ám bele elemet! Majd szépen készítek egy nagy játéklapot, arra ide-oda-alulra beszerelek induktív tápláló köröket és majd a gyerek örül, ha tologatja és itt ég, ott meg nem.

Meg ahogyan ezt Móricka elképzelte...

Hirtelen felindulásból össze is berheltem az alábbi kapcsolást egy próbapanel darabkán. Szépen picire vágtam, hogy beférjen. Megsütöttem hozzá a PIC-et. A program szinte azonnal elindult és kielégítően működött is. Alá raktam az induktív hurkot és szépen villogott, meg halkan szirénázott (a halknak kifejezetten örültem :-)

Aztán rá raktam a műanyag borítást. Ráhajlítgattam a vevő tekercset. Addig próbálgattam, amíg úgy eldeformálva, hogy beférjen a dobozába, még szépen működjék. Aztán a cók-mókot csak belepattintottam az autó (jó vastag fém) házába, aztán aláraktam az induktív hurkot ... és nem ment.

Én meg először meglepődtem és csak utána kezdtem el hangosan a falba verni a fejemet. Pedig olyan szépen összeraktam...

Ha valaki nem értené, hogy mit rontottam el, az ne olvassa tovább ezt az oldat, mert számára felesleges... (Ahogy nekem is ilyeneket építenem. Ezek szerint.)


Induktív gyertya 1. (kész, de le kéne írni)

... Ide jön a PIC12F683-mal és RGB LED-del felépített induktíve meghajtott kütyü ... Ez a LED sokat fogyaszt, nem igazán alkalmas az induktív hajtásra. Magától is villog, amikor bekapcsolja a PIC a kék LED-et és emiatt elfogy a táp. A PIC resetel, az egész indul előlről. Hmmm. Ebbe az irányba nem érdemes tovább menni. Vagy legalábbis ekkora fogyasztású LED-del nem. (((Más oldalról a LED bevált. Elképzeltem egy tízméteres kivetítőt ilyen LED-ekből, szerintem szuper lenne.)))


Inductív gyertya 2. (kész, de le kéne írni)

... Ide jön a PIC12F683-mal és öt borostyán LED-del (3*4mm) felépített induktíve meghajtott kütyü ... Ez szép, lesz belőle ádventi koszorúra szépen parázsló gyertya.


Inductív gyertya 2.1. (félkész, le kéne írni)

... Ide jön a PIC12F683-mal és öt borostyán LED-del (1206) felépített induktíve meghajtott kütyü ... És a hozzátartozó meghajtó, ami egy ádventi koszorú alap.


Rendőrautó

Két kék LED, két piros LED, átlátszó csőben, pici sziréna, meg egy gomb. Megnyomja a júzer a gombot, megindul a történés ... Eleinte PIC12F675-tel kezdtem el összerakni, de elmaradt a befejezés. Most meg látom, hogy ez marhaság. ide PIC16F506 kell, mert ERREVALÓ (és nem többre).

Ez lett:

 • PIC16F506
 • Két kék és két piros fényű, víztiszta LED egy átlátszó zsugorcsőben.
 • Pici nyomógomb
 • Gombnyomásra indul villogás és sziránázás
 • Akció után mélyen alszik, hogy spórolja a villanyt.

Apróbb odafigyelnivalók: gyerekjátéknál is számít az energia takarékosság, hiszen nem kéne mindennap elemet (akkut) tölteni éppen akkor, mikor a kismanó játszani szeretne vele. Nagyon gyorsan elveszi a gyerekek kedvét az ilyen dolog. Ha bekapcsolva marad egy sziréna (nem szól csak áram folyik rajta), az éppen elég, hogy órák alatt megegye az elemet. A harmadik állapotba kapcsolt I/O láb sokkal többet fogyaszt, mint egy határozottan kikapcsolt kimenet.


A végtermék

Macival súlyosbítva

És megfilmesítve


Mutasd a jeled!

... mert szülinapja közeledett és a papája szeretett volna valami "igazit" adni neki ...

Ez egy "V" betű, mert ugye a júzer neve ... (és lett egy "M" betű is a kisjúzernek, mert az ő neve ... bár az a kütyü nem szerepel a képeken. Hihetetlen, de a két kütyüt még a minap is láttam a gyerekszobában. Sőt megnyomtam a gombokat és működtek is. Tehát még az elem takarékosság is példás.)

Ez van a panelen:

 • PIC16F506
 • Kilenc darab kék/zöld/fehér fényű LED (SMD 1206).
 • Pici nyomógomb
 • Hátul egy CR2032-es elem, elemtartóban.
 • Gombnyomásra indul mindenféle villogás, lefut/felfut/szikrázik/szaladgál/stb.
 • Akció után mélyen alszik, hogy spórolja a villanyt.

A "V" betű fotópapírra nyomtatva, laminálva, áztatva, maratva, lemezollóval körbevágva A CIF csodákra képes Milyen szépen csillog Ónozva kevésbbé szép, de tartós

De marha vagyok! Csak a NYÁK gyártásról csináltam képeket, a működő cucról meg nem. Sebaj, tehetek egy linket a NYÁKos oldalra is. (Meg készíthetek még ide fotókat.)


Digitális falióra (próbaverzió kész, jobb kellene)

Asszonykám nagyon szereti a plafonra vetített időjelző készülékeket (gy.k. kivetítős kvarcóra). Éjszaka félálomban nem kell keresgetni, hogy hol is van. Kinyitod a szemedet és ott... Pici gyerekek mellett kifejezetten hasznos.

Sajnos ezen órák mechanikai kivitele/minősége és tartóssága mostanában a nullát közelíti. Volt már vagy öt féle:

 • Tápegységről folyamatosan világítós (szeretjük)
 • Gombnyomásra világítós (nem szeretjük)
 • Kvarckristály vezérelt (szinte mindegyik)
 • Ezerdallamú csipogós (ebből hamar kikötöttem a piezót, mikor a gyerek piszkálása okán éjszaka tilinkózni kezdett a 100 tagú cigányzenekar hangerejével)
 • DCF időalapú (rádión veszi a pontos időt Németországból, ez egy szuper dolog !!!)
 • Szép erős fényű
 • Gagyi fényű
 • Olyan piros színű, amit csak az asszony látott (én kissé színtévesztő vagyok)
 • Hőmérséklet kijelzős/kivetítős
 • Két kivetítős, egyik az idő, másik a hőmérséklet. Na lehet fogadni, hogy melyik rész kivetítő LCD-je romlott el... Igen, az óráé.
 • Három hónap alatt LED-et kidurrantó. LED csere után foltosodó LCD-jű. (Megtisztítottam, nem változott, kuka.)
 • Fél év alatt fényerejét elvesztő LED-del szerelt. Csere után fehér lett. Attól vagyok holdkóros.
 • Egy hónap alatt magától teljesen bekrepáló (egy chip benne fekete takony alatt, javíthatatlan)
 • Szétszerelhetetlen (próbálkozásra műanyag tört, most körbetekert szigetelőszalag tartja, de megy :-)

Ezen órák belvilágát csak idő híján nem dokumentáltam le úgy, mint Béka mester. Az igény meglenne rá. A sok selejt (és tervezője) megérdemelné a közszemlére tételt. Az időm meg kevés...

Vissza a témához... Kisebb puhatolódzás után elég hamar eldöntöttem, hogy ne "techno-dizájn" csodaóra legyen, hanem inkább szép, de könnyen olvasható, praktikus darab. A kivetítés nem feltétlen fontos, egy szép, nagy LED-es (lényeg, hogy saját fényű) óra is jó lehet. Ez mind azért felvet több kérdést és igényt. Miközben elvet több lehetséges megoldást.

 • Percenként/másodpercenként legyen LED, mert az szép
 • Számokat is ki kellene írni, ne csak pöttöket
 • Propeller clock kiesett: zajos, sérülékeny, nagyon "techno-cucc"
 • Házilag a kivetítős dolog nem igazán megoldható. LCD-t nem tudok picit gyártani a maszkoláshoz, ha meg pici LED kijelzőt szeretnék felvetíteni a plafonra/falra, akkor nem lesz elég fénye.
 • Legyen elég nagy (a képe), 20-30 cm átmérőjű, hogy elég messziről is olvasható legyen.
 • Éjjel-nappal legyen rendesen látható. (Valamilyen fényerő szabályozás elkelne bele, mondjuk automata)
 • Lehetne tükörlap/fólia alatt, diszkréten eltakarva az elektronikus beleket.
 • Mehet hálózatról, a fogyasztás nem elsődleges szempont.
 • Néha be is kell valahogy állítani, de nem szeretek gombokat ide-oda tenni, dobozolni, pl: infra
 • Gyorsan készüljön el. (Na ez nem sikerült) Ha beválik jöhet a szép gyártatott NYÁK.

A kivetítéses fajta kiesett (több kísérlet történt), a LED pöttyös-világítós maradt.

Az alábbi technológiára tettem le a voksot.

 • Vezérlés: Demo board PIC16F887
 • Óra, perc, másodperc kijelzés: 10*9-es CharliePlexelt meghajtású LED-ekkel
 • Óra kijelzés: 8 Piros LED, plusz 4 dupla zöld LED a 3,6,9,12 óráknál
 • Perc és másodperc kijelzés: 60 darab (vacak) pici piros LED
 • Számkijelzés: 2 darab 8 karakteres HDSP2113S kijelző egy panelen (*IVAF)
 • Beállítás egy infravevő tokkal (TSOP1136), RC5-ös Philips kódolással
 • Fényerő beállításra egy 20KOhm körüli IVAF fényellenállás
 • DCF vevő most nem lesz, de legyen szabad port bit a bővítéshez

El is készült egy prototípus ... és lettek tapasztalatok is ...

Tapasztalatok:

 • Vezérlés: kell a soklábú PIC, mert hiába CharliePlexelt, a számkijelző pocsékolja a lábakat. Pl.: 16F886, 18F2640, 18F24J/Kxx lehetne. Persze 5V-os inkább, mert a 3,3V-os nehezen hajtja ki a LED-eket multiplexelve.
 • Az infravevő és fényellenállás a próbapadon maradt, majd a NYÁKra ráteszem. Ezekkel a LED-ekkel valódi fényerőt nem lehet elérni, szóval nem is kell szabályozni. Akkor meg az óra nem óra, ergó beállítani sem kell... Amúgy a TSOP1136 és az RC5 szépen megy PIC18F4520-ban
 • Szutyok pici piros LED-et többet nem használok. Legfeljebb táp visszajelzésre. Nincsen fénye, de zabál. Multiplex/CharliePlex meghajtásnál csak komoly külső meghajtóval lenne elég fénye.
 • Még egyszer ennyi madzagot kézzel be nem forrasztok. Vagy két hétig minden estém ezzel ment el. Szerencsére elég kevés (3) hibával készen lett. És ezeket is gyorsan megtaláltam (két és fél óra). Plusz két olyan további elkötés maradt benne, amit inkább szoftverből javítottam. Ennyi idő alatt NYÁK-ot is készíthettem, vagy készíttethettem volna. Mindenképpen megérte volna.
 • Perc és másodperc kijelzés: jó dolog a 60 darab LED, nem kell 120, csak legyen elég fényes. Több féle módon próbáltam a percet és másodpercet kijelezni. Egyik nekem tetszett, másik az asszonynak. Itt lehet sokat ötletelni.
 • Számkijelzés: a HDSP2113S kijelző nem rossz, de inkább a 2 vagy 4 darab PD2437 irányába kellene haladni, mert 1) több van itthon, 2) kicsit okosabban programozható.
 • NYÁK kell. NYÁK kell. NYÁK kell.
 • ... és végül NYÁK kell.

Nem rég rátaláltam egy kivetítős, nagyon szépen szerelt (ugyan sokszor nyomkodós és emiatt kicsit átszerelendő) kínai típusra, de addigra már ez a project elindult és szinte el is készült. Vagyis hogy itt áll próbaként, de NYÁK nélkül...


Vissza az oldal tetejére...
Copyright (C) 2014 MicroWizard Kft.
KabbeInfo@Micro123Wizard.sihuhu
Jogi tudnivalók